OBLIKOVANJE PROSTORA U VREMENU III

OBLIKOVANJE PROSTORA U VREMENU III 

Likovno – edukativni projekt „Oblikovanje prostora u vremenu III“ nastavak je suradnje učenika IX. gimnazije Zagreb i akademske slikarice, umjetnice Nine Iris Bešlić četvrtu godinu za redom. Projekt se realizira kroz likovne radionice gdje se učenici upoznaju s idejnim konceptom i primjenom istoga u stvaranju likovnog rada i izradu likovnog priručnika kao zaključnog dijela praktičnih radionica (u papirnatom i digitalnom obliku).

Ove godine učenici su se svojim radovima u obliku apliciranih kombiniranih objekata vodeći se principom recikliranja gotovih predmeta od različitih materijala nadovezali na tradiciju dadaizma, pop arta, neodadaizma, objektne umjetnosti i Novog realizma. Polazeći od pripremih crteža na različite načine su komponirali svakodnevne gotove predmete (readymade) unutar strogih pravokutnih okvira dajući im novu svrhu, potpuno se udaljivši od njihove prvotne funkcije.  Simboličkim nazivima poput „Charlie i tvornica čokolade“ ,  „Djedova radionica“, „Sapunica“ , „Dječja školska ladica“, „Park“, „Poplava“ i dr.  apstraktne kompozicije  prepoznatljivih/ neprepoznatljivih predmeta dobivaju sadržajnu komponentu, priču, koja je uvijek osobna, individualna.

Učenici su pokazali visoku razinu razumijevanja i snalaženja u zadanim suvremenim likovnim temama povezujući ih s već poznatim znanjima osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja. Koristili su likovne discipline slikarstva, kiparstva i crteža, eksperimentirajući u različitim medijima i tehnikama te povezivali različite pristupe kako bi stvorili svoje objekte. Cilj radionica - podizanje ekološke svijesti uspješno je postignut uz suvremen pogled na društvenu zbilju u kojoj je nužna briga o prirodi i čovjeku.

Završna izložba radova postavljena je u predvorju IX.  gimnazije do kraja školske godine te će se moći razgledati tijekom ljeta  i na početku sljedeće školske godine 2024. / 2025. prije početka V ciklusa radionica. Priručnik koji prati izložbu bit će dostupan na mrežnim stranicama projekta u digitalnom obliku.






 

 



 




Comments

Popular Posts