OBLIKOVANJE PROSTORA U VREMENU II

OBLIKOVANJE PROSTORA U VREMENU II

Likovno – edukativni projekt „Oblikovanje prostora u vremenu II (prostor, vrijeme, materija)“ je nastavak suradnje između učenika IX gimnazije Zagreb i umjetnika.

Realizira se kroz tematske kreativno likovne radionice tijekom nekoliko mjeseci. Tematskim radionicama se potiču učenici na drugačiji način razmišljanja, povezujući različite pristupe i eksperimentiranja u različitim medijima i tehnikama u realizaciji završnog rada. Radionica spaja znanja i vještine iz prirodnih i humanističkih znanosti. Kroz radionice učenici razvijaju analitičko i divergentno razmišljanje koje im pomaže u kreativnom radu. Koristeći teoretska znanja i likovne discipline stečene i naučene na radionicama, učenici imaju zadatak sistemom asocijacija, povezivanja i pojednostavljenja likovnog govora, temu uklopiti u kontekst vremena u kojem žive.

  „Oblikovanje prostora u vremenu II - Kinetička skulptura“ oslanja se na iskustvo optičke i kinetičke umjetnosti, optičkih varki i iluzija te geštalt psihologije koja proučava procese organizacije unutar opažanja. Učenici su kroz radionice promišljali o povezanosti prostora i vremena s percepcijom, interpretaciji prostora i vremena u likovnim umjetnostima zatim su uspoređivali aktivno i pasivno kretanje u umjetničkom djelu proučavajući optičke iluzije i kako one nastaju.

U prvom dijelu projekta učenici su eksperimentirali, istraživali i kreirali makete (umanjene modele) pokretnih skulptura oslanjajući se na iskustva kinetičke umjetnosti. Svaka grupa učenika realizirala je po jedan model skulpture.

U drugom dijelu radionica učenici su radili skulpture  u realnim dimenzijama.


 

 




 

 


 



 

 



Comments

Popular Posts